27. okt. 2010

Jern

Mineralet jern er vigtigt for produktionen af de røde blodlegemer, som er essentielle for os, da det er dem, der via hæmoglobinen transporterer ilt ud til alle cellerne i kroppen. En af de blodprøver, der tages under graviditeten måler mængden af hæmoglobin i dit blod. Denne blodprøve kaldes for blodprocenten.

Jern er især vigtigt under graviditeten, fordi der dannes flere røde blodlegemer, og hvis man ikke spiser mere jern end man plejer, er der ikke nok til at danne nye røde blodlegemer. Jernmangel kan ses, hvis blodprocenten er for lav, og symptomerne på dette er bl.a. træthed, bleghed, forpustethed, svimmelhed/tendens til at besvime og svaghed. Det største fald i jernmængden sker omkring uge 25 og 30 i graviditeten.

Kvinder der ikke er gravide skal normalt bruge ca. 15 mg jern om dagen, hvorimod gravide har brug for ca. 40-50 mg jern om dagen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tager et dagligt tilskud fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten. Lider man meget af kvalme kan man dog vente til 18. uge med jerntilskud.

Afhængigt af ens situation er der forskellige måder at få jerntilskuddet på, fx via tabletter og mixtur, og det er bedst at tale med lægen eller jordemoderen om det. Grunden til dette er, at nogle af disse jernpræparater kan give maveproblemer (uro i maven eller hård mave), kvalme og i slemme tilfælde opkastninger.

Hvordan og hvornår man tager jerntilskuddet er også af stor betydning. Kaffe, te og mælk binder fx jern, hvilket betyder at jernoptagelsen hæmmes, og derfor er det bedst ikke at tage det sammen med disse. Derimod er det en god idé at tage jerntilskuddet lige inden man går i seng, og generelt spise en fiberrig kost. Jernet optages ligeledes bedre, hvis det indtages samtidigt med C-vitaminer (fx juice). De madvarer, der indeholder meget jern er bl.a. grønne grøntsager (broccoli og spinat), kornprodukter (groft brød og müsli) og kød. Dog skal det nævnes, at man skal undgå lever og levertran, da det indeholder for store mængder af A-vitaminer, som kan skade fosteret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar